Dostupni linkovi

Šarena revolucija blokirala saobraćaj u centru Skoplja


Građani blokirali centar Skoplja
Građani blokirali centar Skoplja

Učesnici “Šarene revolucije” danas u podne su u Skoplju blokirali tri prometne raskrsnice u centralnom delu grada što je dovelo do saobraćajne gužve. Za vreme blokade koja je trajala oko pola sata, policija je bila prisutna na raskrsnicama kod “Crvenig krsta”, kod Sabornog hrama i u blizini Sudske palate tako da nije bilo kontakata između demonstranata i vozača.

Iz građanskog pokreta “Protestujem” koji je organizaror “Šarene revolucije” pozvali su vozače za strpljenje i podršku, kao i da uključe sirenu ako se nađu na blokranim raskrsnicama.

Podnevna blokada rakrsnica u centru Skoplja je organizovana, kako je navedeno, da bi “građanski glas dopreo dublje u sistem koji je okupiralo režim" (VMRO DPMNE I DUI).

Iz pokete “Protestujem” su poručili da se u 18 sati nastavljaju redovni građanski, tzv. večernji antirežimski protesti, koji se svakodnevno održavaju od 12. aprila.

Povod za početak građanskih protesta je bila odluka predsedenika države Đorđa Ivanova da abolira političare protiv kojih Specijalno tužilaštvo vodi krivičnu istragu zbog afere prisluškivanja razgovora. Među njima je najviše članova rukovodstva vladajuće VMRO DPMNE, kao i njen lider Nikola Gruevski.

Demonstranti u organizaciji građanskog pokreta "Protestujem" traže potpuno povlačenje svih abolicija ostavku predsednika Ivaanova i vlade, i da se umesto nje formira ekspertska vlada koja će pripremiti fer i kredibilne izbore. Jedan od zahteva je i da nevladine organizacije budu uključene u pregovore o političkom rešavanju krize.

Politička kriza u Makedoniji, koja traje skoro dve godine, dodatno je zaoštrena odlukom vladajuće koalicije u makedonskom parlamentu da raspiše izbore za 5. jun uprkos protivljenju opozicije, kao i odlukom predsednika Ivanova da abolira političare povezane s aferom prisluškivanih razgovora.

Kriza je počela kada opozicioni SDSM nije priznao rezultate parlamentarnih izbora zbog čega je odbio da uđe u parlament, optužujući vladajuću VMRO DPMNE da je lažirala izbore.

XS
SM
MD
LG