Dostupni linkovi

Tramp dobio podršku iz Severne Koreje


 Kim Džong Un i Donald Tramp
Kim Džong Un i Donald Tramp

Severna Koreja podržala je nominaciju Donalda Trampa za predsednika SAD, pohvalivši ga na zvaničnom propagandnom sajtu kao "mudrog političara", prenosi Asošijeted pres (AP).

U komentaru u zvaničnom listu "DPKR tudej", jednog od glasnika Pjongjanga, kandidat republikanaca opisuje se kao "dalekovid političar", nasuprot "sumornoj" Hilari Klinton.

"DPKR tudej" pohvalio je izjavu američkog milijardera o spremnosti SAD da povuku trupe iz Južne Koreje, ako Seul ne snosi kompletne troškove.

List je takodje pohvalio Trampovu spremnost da razgovara s rukovodstvom Severne Koreje kako bi pokušao da zaustavi nuklearni program Pjongjanga.

Favoritkinja demokrata za predsedničku nominaciju Hilari Klinton opisana je kao političarka koja se "glupo" drži iranskog modela za rešavanje pitanja nuklearnog programa u Severnoj Koreji.

"Birači u SAD ne treba da glasaju za sumornu Hilari, koja kaže da će insistirati na iranskom modelu za rešavanje nuklearnog programa na Korejskom poluostrvu, već za Trampa koji želi da reši probleme u direktnom razgovoru sa Severnom Korejom", navodi se u komentaru.

Tramp je u martu izjavio za Njujork tajms da Južna Koreja i Japan moraju da izdvoje mnogo više sredstava za finansiranje američkih snaga stacioniranih u njihovim zemljama. Oko 50.000 američkih vojnika trenutno se nalazi u Japanu, dok je 28.000 vojnika stacionirano u Južnoj Koreji.

Republikanac je kasnije izjavio spremnost da razgovara sa severnokorejskim liderom Kim Džon-unom, prenela je agencija Rojters.

XS
SM
MD
LG