Dostupni linkovi

Majke žrtava Tjenanmena nastavljaju borbu za istinu


Vojna parada na Trgu Tjenanmen

Majke žrtava silom ugušenih protesta 1989. godine na pekinškom Trgu Tjenanmen, na kojima je tražena demokratizacija Kine, osudile su uoči 27. godišnjice tog događaja vladu te zemlje zbog ravnodušnosti posle smrti njihove dece i istakle da će nastaviti borbu za istinu.

Kineske vlasti su 1989. godine tenkovima rasturile studentske demonstracije na Trgu Tjenanmen, kada je prema zvaničnim podacima poginulo 300 ljudi, a 7.000 je povređeno, dok je prema izveštajima većine svetskih medija poginulo više hiljada ljudi.

U pismu koje je potpisala 131 majka navedeno je da se porodice žrtava i dalje suočavaju s uznemiravanjem i zastrašivanjem koje sprovode kineske službe bezbednosti, jer traže pravdu za svoju decu.

Kako je navedeno, policija se 27 godina "bavi porodicama žrtava", koje "prisluškuje i nadgleda".

U pismu se optužuju vlasti za zanemarivanje molbi članova porodiva i "brisanje" javnog sećanja na pokret i krvoproliće tokom noći između 3. i 4. juna 1989. godine.

Majke žrtava su takođe navele da se i dalje nadaju da će pravda biti zadovoljena.

Vlada Kine je navela da je slanje vojske i tenkova u cilju gušenja protesta na Trgu Tjenanmen bilo ispravno, dodajući da je to bila nasilna pobuna protiv vladavine Komunističke partije. Vlada je odbacila sve pozive na istragu i zabranila diskusije o tom događaju.

XS
SM
MD
LG