Dostupni linkovi

UN: U Faludži zarobljeno 20.000 dece


Borbe za Faludžu
Borbe za Faludžu

Agencija UN za decu (UNICEF) pozvala je vojsku Iraka i militante "Islamske države Iraka i Levanta" (IDIL) da poštede decu u Faludži, koja su najranjivija među više desetina hiljada civila zarobljenih u jeku borbe za taj grad, zapadno od Bagdada.

UNICEF je izrazio zabrinutost za bezbednost oko 20.000 dece koja su zarobljena u tom iračkom gradu, iz kojeg je samo nekoliko porodica uspelo da pobegne od kada je pre nedelju dana počela ofanziva.

Iračka vojska je, uz vazdušnu podršku koalicije predvodjene SAD, pre nedelju dana počela vojnu operaciju za preuzimanje Faludže od ekstremističke grupe koja duže od dve godine ima kontrolu nad tim gradom.

UNICEF takodje upozorava da se deca suočavaju s rizikom da ih ekstremisti prinudno regrutuju i pozvala sve strane da "zaštite decu u Faludži" i "obezbede bezbedan prolaz za one koji žele da napuste grad".

Iračke kopnene snage počele su da vraćaju kontrolu nad teritorijama koje je zauzela Islamska država, uključujući delove provincije Anbar u kojoj se nalazi Faludža.

Preuzimanje kontrole nad Faludžom moglo bi da pomogne u zaštiti glavnog grada Bagdada od bombaških napada IDIL-a.

XS
SM
MD
LG