Dostupni linkovi

Kovač: Hrvatski zahtjevi ulaze u pregovore Srbije i EU


Miro Kovač

Hrvatski šef diplomatije Miro Kovač izjavio je da je Hrvatska osigurala da svi njeni zahtjevi uđu u pregovarački proces Srbije i Evropske unije, prenosi Jutarnji list.

Kovač je naglasio da Hrvatska može biti zadovoljna postignutim.

"Uspjeli smo da osiguramo da u pregovarački proces Srbije budu ugrađeni svi naši legitimni zahtjevi koji su poznati hrvatskoj javnosti, puna saradnja Srbije sa Haškim tribunalom, puna primjena domaćih i međunarodnih obaveza Srbije u zaštiti manjinskih prava, znači i prava hrvatske manjine u Srbiji, i isto tako izbjegavanje konflikata u procesuiranju ratnih zločina", rekao je šef hrvatske diplomatije.

Bez tih kriterija, kako je naveo, Srbija neće moći da napreduje u pregovaračkom procesu sa EU.

"Zato će Hrvatska sada dozvoliti definisanje mjerila, prelaznih mjerila za poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom", kazao je hrvatski šef diplomatije

Kovač je naglasio da bi to moglo biti moguće do kraja juna.

"Ako svi budu brzi, ako ono što smo želeli bude integrisano, moguće je do kraja juna. Ne zavisi od nas, mi smo već u EU", rekao je on.

Hrvatski šef diplomatije se zahvalio evropskom komesaru za proširenje Johanesu Hanu i holandskom predsjedništvu EU na rješavanju ovog pitanja.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i predsjednika Srbije Tomislav Nikolić koji su u Sarajevu proteklog vikenda na margini skupa „Brdo Brijuni procesa“ razgovarali o hrvatskim uvjetima za otvaranje pregovora za poglavlje 23 u pristupnim pregovorima Srbije sa Europskom unijom.

XS
SM
MD
LG