Dostupni linkovi

Turska upozorila Njemačku prije glasanja o genocidu u Jermeniji


Angela Merkel i Redžep Tajip Erdogan u Istanbulu 23. maja 2016.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je u utorak, 31. maja, njemačku kancelarku Angelu Merkel na "zdrav razum" dva dana prije glasanja u Bundestagu o rezoluciji kojom se priznaje "genocid nad Jermenima", što Ankara poriče.

Erdogan je novinarima u Izmiru prije odlaska u posjetu afričkim zemljama, rekao da je tokom telefonskog razgovora s Merkelovom prenio zabrinutost i negodovanje Turske zbog te rezolucije.

"Ako Budenstag (parlament) usvoji rezoluciju i padne u tu zamku, onda će se pogoršati naši odnosi s Njemačkom u kojoj živi oko tri miliona Turaka i koja je naš saveznik u NATO-u", rekao je Erdogan.

Rezoluciju pod nazivom "Sjećanje i komemoracija genocida nad Jermenima i drugim hrišćanskim manjinama prije 101. godinu", predložili su poslanički odbori vladajuće koalicije kao i dio opozicije.

O rezoluciji će se glasati u četvrtak. Turska i Jermenija se spore oko masakra nekoliko stotina hiljada Jermena za vrijeme otomanskog carstva u Prvom svjetskom ratu.

Turska žestoko odbacuje tvrdnje da je riječ o genocidu tvrdeći da je broj poginulih preuveličan.

Istoričari procjenjuju da je u otomanskom carstvu tokom i poslije Prvog svetskog rata ubijeno 1,5 miliona Jermena što stručnjaci smatraju prvim genocidom 20. stoljeća.

Nasljednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već da su to samo žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan i da je pogibije bilo na obije strane.

Turska navodi da je tada poginulo izmedju 250.000 i 500.000 ljudi.

Više od 20 država svijeta masakr nad Jermenima u Turskoj proglasilo je genocidom.

XS
SM
MD
LG