Dostupni linkovi

Iračka vojska okružila Faludžu, IDIL uzvraća


Iračke snage i šiitske milicije u blizini Faludže, 31. maja 2016.

"Islamska država" (IDIL) uzvraća paljbu nakon što je njihovo uporište u Iraku Faludža, okružena iračakim snagama.

Kako javljaju izvještači BBC sa lica mjesta IDIL uzvraća udare napadima na Bagdad u kojima ima žrtava.

Irački general Hamid al-Maliki tvrdi da je Faludža koju kontroliše "Islamska država" u potpunosti okružena u akciji koja za cilj ima njeno potpuno oslobađanje, javlja CNN.

Akcija oslobađanja Faludže, grada od 300.000 stanovnika koji se nalazi 50 kilometara zapadno od Bagdada, počela je u ponedjeljak, a do sada je oslobođen određeni broj manjih naselja u njenoj okolini.

Sljedeći potez jeste prodiranje u srce grada, što bi u konačnici trebalo istjerati militante IDIL -a. Ovaj potez je i krajnji i dakako najopasniji cilj akcije iračke vojske.

Al-Maliki tvrdi da je akcija podržana iz vazduha, što znatno olakšava napredovanje vojske prema gradu.

No Faludža je takođe puna civila, između 50 i 100 hiljada, koji će se naći u izuzetnoj opasnosti jednom kada počnu ulične bitke. Prema podacima posmatrača Ujedinjenih nacija, IDIL provodi kampanju likvidiranja muškaraca i dječaka koji odbijaju stati na stranu militanata, a u nekim slučajevima ih koriste kao živi štit.

"Svakog trenutka njihova potreba da nađu siguran izlaz iz grada je sve veća. Oni u centru grada su gotovo zarobljeni", rekao je Nasr Muflahi, direktor Norveškog centra za izbjeglice sa sjedištem u Iraku.

XS
SM
MD
LG