Dostupni linkovi

U Sarajevu predstavnici State Departmenta za borbu protiv terorizma


Predstavnici State Departmenta u posjeti Direkciji za koordinaciju političkih tijela BiH, 31. maja 2016.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić primio je danas u radnu posjetu predstavnike Kancelarije za pomoć u borbi protiv terorizma State Departmenta i predstavnike Ambasade SAD u BiH.

Vilić je zahvalo na ukazanom povjerenju i zainteresovanosti predstavnika State Departmenta za rad sigurnosnih snaga u BiH. On je prezentirao nadležnosti Direkcije, s posebnim osvrtom na plan i program obuke za službenike Direkcije koja se kontinuirano provodi.

Predstavnici SAD su predstavili Program pomoći za borbu protiv terorizma (ATA Program). Cilj navedenog programa je približavanje policijskih procedura u borbi protiv terorizma za civilne i policijske službenike agencija za provođenje zakona.

Od uspostavljanja programa 1983. godine, ovaj program je obučio i pomogao sigurnosnim strukturama u 154 različite zemlje. Kancelarija za pomoć u borbi protiv terorizma ima posebno razvijen plan i program, te angažuje veliki broj stručnjaka za obučavanje iz različitih područja, kao npr. zaštita nacionalnih granica, vitalne infrastrukture, zaštita zvaničnika, i sl.

Sagovornici su razmatrali oblasti i modalitete saradnje koja bi se mogla realizirati u narednom periodu, saopšteno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

XS
SM
MD
LG