Dostupni linkovi

Podgorica: Krivična prijava protiv komandanta specijalaca


Ilustracija

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, podnio je krivičnu prijavu protiv komandanta Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), Radosava Lješkovića, zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj neobavljanjem službene dužnosti i ometanjem sprovođenja pravde nakon protesta Demokratskog fronta koji su održani 24. oktobra prošle godine.

Građanina Milorada Martinovića crnogorska policija odnosno pripadnici SAJ-a, brutalno su pretukli u noći 24. oktobra, kada se u Podgorici, održavao skup opozicionog Demokratskog fronta, koji se okončao uz incidente.

„Nakon završetka skupa,oko 23 sata, građanin Milorad Martinović kretao se ulicom Jovana Tomaševića, sopstvenim automobilom u društvu sa dva prijatelja, kada je zaustavljen od strane pripadnika SAJ-a, izveden iz automobila i brutalno pretučen od strane najmanje četrnaestorice pripadnika ove jedinice. Tom prilikom je oštećena i njegova imovina-demoliran je njegov automobil“, navodi se u obrazloženju prijave koju je Baković podnio vrhovnom državnom tužiocu (VDT).

Ombudsman je podsjetio da su mediji 4. novembra objavili da je komandant SAJ-a, koja je u noći protesta 24.10.2015 godine, pretukla Milorada Martinovića, odbio da tužilaštvu saopšti imena policajaca koji su u tome učestvovali.

Zaštitnik je naveo da se na mjestu događaja nalazilo oko 35 službenika Uprave policije.

“Od tog broja, četrnaestorica su bila neposredno oko Martinovića, koji je bespomoćno ležao na asfaltu, da su svi bili uniformisani, da je manji broj policijskih službenika bio sa bijelim kacigama na glavi, da se izdvaja jedan od četrnaestorice službenika, koji svom snagom građanina bije gumenom palicom, da ostali službenici posmatraju i naizmjenično prilaze građaninu udarajući ga palicama i šutirajući nogama. Upečatljiv je trenutak kada jedan od policijskih službenik a bezuspješno pokušava da odvuče za rukav kolegu koji je udarao palicom građanina. U jednom trenutku, treći službenik uspijeva da odgurne pomenutog snagom svoga tijela, sprečavajući ga da dalje udar"

Ombudsman podsjeća da je Osnovno državno tužilaštvo identifikovalo dvojicu pripadnika SAJ-a, Gorana Zejaka i Bora Grgurovića, kojima je stavljeno na teret krivično djelo mučenje sa krivičnim djelom – teška tjelesna povreda, zbog sumnje da su učestovali u prebijanju Martinovića.

Baković dodaje i da na osnovu pribavljenih informacija proizilazi da je tom prilikom komandant SAJ-a Lješković Radosav izjavio da ne zna imena pripadnika jedinice na čijem je čelu, a koji su kritične večeri primijenili prekomjernu silu prema Martinoviću, nanijeli mu tjelesne povrede i oštetili njegovu imovinu.

Kod takvog stanja stvari, navodi Baković, postoji osnovana sumnja da je Lješković, kao službeno lice – komandant specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), zloupotrebljavajući službeni položaj ometanjem pravde, učinio krivično djelo koje je navedeno u prijavi.

XS
SM
MD
LG