Dostupni linkovi

Ivanić Vućiću: Srbi u BiH se ponovo osjećaju usamljeni


Mladen Ivanić i Aleksandar Vučić u Beogradu 31. maja 2016.

Član Predsedništva BiH Mladen Ivanić susreo se u Beogradu sa predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako je saopšteno iz Vlade, Ivanić je upoznao premijera Srbije sa novonastalim pogoršanjem političkih prilika i međunacionalnih odnosa u BiH.

Vučić i Ivanić tokom sastanka u Beogradu
Vučić i Ivanić tokom sastanka u Beogradu

U razgovoru o situaciji u BiH, Ivanić je Vučiću preneo da se Srbi u BiH, posle mnogo godina, ponovo osećaju usamljeni i da strahuje od nastavka preglasavanja u organima BiH, koje je počelo odlukom o popisu, kao i od ugrožavanja nacionalnih interesa Srba u BiH.

“Srbija želi dobre i najbliže odnose sa Bosnom i Hercegovinom, ali Srbija ne može i neće nikada ostaviti na cedilu srpski narod u BiH”, rekao je Vučić.

Usled novonastalih okolnosti, navodi se, premijer Vučić i Ivanić su dogovorili češće susrete i razmenu informacija i mišljenja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u razgovoru sa srpskim članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem da Srbija već godinama ulaže velike napore da očuva stabilnost regiona, ali da nema uvijek punu podršku susednih zemalja.

Nikolić je naveo da pojedini političari, zarad uskogrudih a kratkoročnih političkih benefita, često podstiču tenzije među narodima koji žive u regionu, i na taj način nanose ogromnu štetu procesu pomirenja među građanima i državama.

Ivanić sa Tomislavom Nikolićem u Beogradu, 31. maja 2016.
Ivanić sa Tomislavom Nikolićem u Beogradu, 31. maja 2016.

"Ovo se posebno odnosi na BiH, u kojoj se stanje ubrzano pogoršava. Budućnost celog Balkana je u saradnji, u stremljenju ka prihvatanju evropskih standarda, a preduslov te saradnje moraju, pre svega, da budu mir i stabilnost, i na tome Srbija čvrsto insistira", naglasio je Nikolić.

Ivanić je rekao da istupi poglavara Islamske zajednice i Katoličke crkve u BiH, te retorika političara iz Federacije BiH, vraćaju građane u rane devedesete godine prošlog veka, saopšteno je iz Pres-služba predsjednika Srbije.

Ivanić je naglasio da se to mora zaustaviti, jer takvi postupci, kako kaže, ugrožavaju mir i stabilnost i stvaraju nesigurnost, posebno kod pripadnika srpskog naroda.

XS
SM
MD
LG