Dostupni linkovi

Kovač: Hrvatska nije zemlja rastućeg fašizma


Miro Kovač
Miro Kovač

Želimo ostvariti posebne odnose s Izraelom i čvrsto odbacujemo percepciju Hrvatske kao zemlje rastućeg fašizma, rekao je danas u Jeruzalemu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač na predavanju članovima Izraelskog vijeća za vanjske odnose i Svjetskog židovskog kongresa.

Mariam Steiner Avieser, rođena u Hrvatskoj i autorica knjige Hrvatski pravednici, zamolila je ministra kao predstavnika hrvatske vlade za više poštovanja prema Jasenovcu.

"Dajte Jasenovcu koji je Auschwitz Hrvatske mnogo više poštovanja prema prošlosti, ne pokušavajte je prikazati boljom nego što je bila", rekla je.

Koordinacija židovskih općina, Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca Hrvatske održali su ove godine komemoracije za žrtve koncentracijskog logora u Jasenovcu odvojeno od službene kako bi upozorili hrvatske vlasti da je u zemlji prisutna relativizacija ustaštva, pokušaj umanjenja razmjera zločina i revizije istorije.

Izraelska ambadaorica u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman u aprilu je kao pokušaj selektivnog prikazivanja istorije ocijenila film Jakova Sedlara "Jasenovac-istina" kojim se, prema njenoj ocjeni, pokušavaju umanjiti razmjeri ustaških zločina.

XS
SM
MD
LG