Dostupni linkovi

Sarajevo: Prekinuta sjednica o popisu stanovništva


Popis stanovništva u BiH, oktobar 2013.

Ubrzo nakon početka sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zastupnik Denis Bećirović tražio je pauzu kako bi se usaglasili stavovi.

On je kazao kako ne postoji saglasnost u vezi s Informacijom o objavi rezultata popisa te da će iz tog razloga sjednica ličiti na "festival primitivizma".

"Ako se bude na ovakav način vodila sjednica uvjeren sam da će ona bit festival šovinizma, nacionalizma, primitivizma, uvreda i brojanja krvnih zrnaca", rekao je Bećirović te dodao kako niko nije dobio materijale za današnju sjednicu.

Sjednica je zakazana na zahtjev kluba poslanika SNSD-a, koji su tražili da se raspravlja o Informaciji Vijeća ministara BiH o Odluci o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić.

No, nekoliko poslanika ustvrdilo je kako za sazivanje hitne sjednice nisu ispunjeni kriteriji ni hitnosti ni opravdanosti.


Ipak sjednica je prekinuta dok Vijeće ministara ne dostavi informaciju o popisu I dok se kako je rekao predsjedavajući Mladen Bosić ne steknu uslovi za njen nastavak.

XS
SM
MD
LG