Dostupni linkovi

Glavni pregovarač sirijske opozicije podnio ostavku


Muhamed Aluš
Muhamed Aluš

Glavni pregovarač sirijske opozicije u pregovorima pod posredstvom UN Mohamed Aluš podnio je ostavku.

Aluš je ostavku podneo zbog neuspeha ženevskih pregovora i nastavka bombardovanja područja koja drže pobunjenici, za šta je optužo sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

On je na svom Tviter nalogu napisao da tri runde pregovora nisu uspjele zbog tvrdoglavosti režima i "stalnog bombardovanja i agresije prema sirijskom narodu".

"Objavljujem da se povlačim iz delegacije i podnosim ostavku," napisao je Aluš, inače član pobunjeničke grupe Džaiš al-Islam.

Istovremeno, u Siriji se nastavljaju borbe, a ofanziva militanata "Islamske države Irak i Levant" (IDIL) na sjeveru Sirije izazvala je zabrinutost vodećih međunarodnih humanitarnih organizacija.

U posljednjim napadima militanata više od 100.000 ljudi moralo je da napusti domove.

U Siriji pod opsadom oružanih grupa živi 592.700 civila, izjavio je direktor agencije UN za humanitarnu pomoć Stiven O'Brajan. Broj civila pod opsadom porastao je za 75.000.

Evropska unija u subotu je produžila sankcije Siriji za još godinu dana.

Mjere će biti na snazi do 1. juna 2017. godine, a ova odluka proizilazi iz zaključaka Savjeta od decembra 2014. godine kojim se naglašava da će Unija nastaviti sa primjenom sankcija dok god traju "represije", navodi se u saopštenju.

EU podržava pronalaženje diplomatskog rješenja i međusirijske razgovore kojima koordinišu Ujedinjene nacije (UN).

U petogodišnjem ratu u Siriji poginulo je više od 280.000 ljudi, a više miliona je raseljeno.

XS
SM
MD
LG