Dostupni linkovi

Rijad: Teheran postavio neprihvatljive uslove za hadžiluk


Detalj sa hodočašća u Meki
Detalj sa hodočašća u Meki

Saudijsko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo jeda su iranske vlasti postavile "neprihvatljive uslove" za učešće Iranaca na ovogodišnjem hodočašću u septembru u Meki.

"Iran je zatražio pravo da organizuje demonstrancije i druge privilegije koje će stvoriti haos na hadžiluku što je neprihvatljivo", rekao je šef saudijske diplomatije Abel el Džubeiru.

Iranske vlasti saopštile su da neće slati svoje hodočasnike na ovogodišnji hadžiluk u Meku, optuživši Saudijsku Arabiju za "opstrukciju", što je nagovestilo novu krizu u odnosima dva regionalna rivala.

To je drugi put za gotovo 30 godina da iranski vernici ne idu na hadžiluk u Saudijsku Arabiju, što je jedna od pet svetih dužnosti u islamu.

Rijad i Teheran, čiji su diplomatski odnosi narušeni od januara, već nekoliko meseci vode iscrpljujuće pregovore o uslovima organizacije hadžiluka, koji je najavljen za septembar.

Iranska organizacija za hadžiluk navela je da se Saudijska Arabija protivi apsolutnom pravu Iranaca da odlaze na sveto putovanje u Meku i sprečava ih da na taj način slede Alahov put.

Ta organizacija optužila je Rijad da je dva puta odbio da odgovori na pitanja Teherana o bezbednosti iranskih vernika u Meki i poštovanju njihovih prava.

U stampedu na prošlogodišnjem hadžiluku nastradalo je 2.300 vernika, od čega 464 Iranca.

XS
SM
MD
LG