Dostupni linkovi

Umro slavni italijanski glumac Đorđo Albertaci


Đorđo Albertaci

Italijanski glumac i režiser Đorđo Albertaci, poznat po ulozi cara u "Hadrijanovim memoarima" po romanu Margaret Jursenar preminuo je u subotu u 92. godini u Toskani, saopštila je njegova porodica.

Italijanski premijer Mateo Renczi izjavio je da je Albertaci bio "velika ličnost za italijansku kulturu".

Predsednik Italije Serđo Matarela nazvao je glumca, poznatog po svom dobrom izgledu, "učiteljem mnogih generacija glumaca i režisera".

Albertaci je bio pozorišni i filmski glumac, a poznat je po svojim odličnim ulogama na kraju karijere. U pozorištu, često glumeći u Šekspirovim komadima, radio je sa nekim od najpoznatijih italijanskih reditelja, uključujući Lukina Viskontija i Franka Zafirelija.

Ulogu Hadrijana, po romanu Margaret Jusenar, igrao je više od 1.000 puta u Italiji i u inostranstvu. Prvi put je odigrao ovu ulogu 1989. godine, kada mu je bilo 66 godina.

Kasnije je rekao da je uloga Hadrijana bila uloga s kojom se najviše poistovećivao, a posebno s njegovim odnosom prema starenju.

"Igrajući Hadrijana govorim o sebi", kazao je poznati glumac kada mu je bilo 90 godina. Među njegovim napoznatijim ulogama u Šekspirovim delima su Otelo, Henri IV i Hamlet.

XS
SM
MD
LG