Dostupni linkovi

Makedonija: Demonstranti se protive delimičnom ukidanju abolicije


Protesti u Skoplju

Građanski pokret "Protestujem" održao je demonstracije u Skoplju, protiveći se delimičnoj aboliciji i pozivajući predsednika Đorđa Ivanova da u celosti povuče odluku o aboliciji obuhvaćenih istragom zbog afere "Prisluškivanje".

Pokret je na svom Fejsbuk profilu objavio da ne prihvata parcijalno povlačenje abolicije, kao i da je polovična pravda u stvari nepravda, javila je MIA.

U Skoplju su se demonstranti okupili u subotu ispred Specijalnog tužilaštva, izražavajući podršku toj instituciji, javila je MIA.

Oni su farbom išarali zgradu parlamenta, a potom su se uputili ka policijskoj stanici Beko, ali ih je policija sprečila da priđu.

Protest je održan i u Strugi, a prisustvovao mu je generalni sekretar SDSM Oliver Spasovski.

Pod pritiskom građanskih protesta i međunarodne zajednice makedonski predsednik Đorđe Ivanov povukao je u petak odluku o aboliciji 22 od 56 državnih i partijskih funkcionera umešanih u aferu "Prisluškivanje".

Ivanov je izjavio da je odluku doneo za 22 osobe koje su, kako je rekao, politički eksponirane.

Odluka Ivanova da abolira od odgovornosti 56 partijskih i državnih funkcionera je izazvala višemesečne masovne proteste u Makedoniji, koja je inače već više od godinu dana u dubokoj političkoj krizi.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han komentarisao je odluku Ivanova na Tviteru.

Odluka makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da povuče aboliciju za određeni broj ljudi nije dovoljna, napisao je Han na Tviteru.

"Kako je to EU više puta ponovila, sveobuhvatno rešenje je ključ da se izbegne selektivna pravda", dodao je Han.

XS
SM
MD
LG