Dostupni linkovi

Italija sumnjiči Bilala Bosnića za regrutaciju za odlazak u Siriju


Bilal Bosnić
Bilal Bosnić

Italijanski policijski i pravosudni organi sumnjiče Bilala Bosnića da je, na teritoriji te države, vrbovao nekoliko osoba (italijanskih državljana) za odlazak u Siriju

Prije dvije godine, bh. pravosuđu su dostavljeni dokumenti koji dokazuju Bosnićev angažman u Siriji, a kao član njegove grupe naveden je slovenački državljanin Rok Žavbi, za kojim je, također, nedavno raspisana potjernica i koji će, na osnovu evropskog naloga za hapšenje, iz Slovenije biti izručen u Italiju, saznaje Žurnal.ba.

Interpol Italije raspisao je 19. maja međunarodnu potjernicu za Huseinom Bilalom Bosnićem, bosanskohercegovačkim državljaninom nepravosnažno osuđenim na sedam godina zatvora zbog podstrekivanja na terorizam.

Međutim, prema važećim zakonskim propisima BiH, Bosnić ne može biti izručen sa teritorije BiH, jer je bh. državljnin.

Bilal Bosnić je napustio Italiju, a svoje vrbovanje je nastavio na teritoriji BiH, gdje je u septembru 2014. godine uhapšen u akciji Damask.

U novembru prošle godine, Sud BiH osudio je Bilala Bosnića na sedam godina zatvora.

U presudi se navodi da je Bosnić tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik takozvane selefijske zajednice u Bosni u Hercegovini organizirane na području Bosne i Hercegovine, van zvaničnih institucija Islamske zajednice BiH, u nekoliko gradova na području Bosne i Hercegovine, kao što su zajednica u Velikoj Kladuši i zajednica u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta u toj takozvanoj selefijskoj zajednici, javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Bosnić je javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže Youtube, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizirane terorističke grupe "Islamske države" (IDIL) kao i da pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizira ta teroristička organizacija.

Bilal Bosnić trenutno se nalazi u pritvoru.

XS
SM
MD
LG