Dostupni linkovi

Na Olimpijadi u Londonu bilo dopingovano 23 sportista


Ilustracija

Zabranjena sredstva koristilo je 23 sportista na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, saopštio je danas Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nakon što je ponovo testirao 265 uzoraka.

MOK je objavio da su doping koristili sportisti iz pet disciplina i šest zemalja.

Prošle sedmice je utvrđeno da bi 31 sportista iz šest disciplina mogao da dobije zabranu učešća na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru u avgustu jer su bili pozitivni na testovima uzoraka uzetim tokom Igara u Pekingu 2008. godine.

MOK je objavio da program ponovnog testiranja starih uzoraka još traje i da bi u narednim sedmicama moglo da bude još pozitivnih rezultata.

"Ove ponovljene analize pokazuju da smo odlučni u borbi protiv dopinga. Želimo da dopingovani budu udaljeni sa Olimpijskih igara u Riju", rekao je predsjednik MOK-a Tomas Bah.

Ova organizacija čuva uzorke u periodu od deset godina da bi ih naknadno testirala primjenom novih metoda ili da bi otkrila nova stimulativna sredstva.

MOK neće objaviti imena sportista koji su pali na testovima, niti njihove discipline, dok ne bude obavljena još jedna analiza. Taj proces mogao bi da potraje nekoliko sedmica.

XS
SM
MD
LG