Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UNHCR zabrinut za uslove smeštaja izbjeglica iseljenih iz Idomenija


Idomeni, Grčka nakon iseljavanja izbjeglica u četvrtak, 26. maja 2016.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) izrazila je u petak 27. maja, zabrinutost za migrante i izbjeglice koji su iz grčkog kampa Idomeni premješteni na nekoliko mjesta, u "uslove ispod standarda".

UNHCR je saopštio da su neki migranti odvedeni u "napuštena skladišta i fabrike" sa "nedovoljnim" zalihama hrane, vode, toaleta, tuševa i struje.

Portparolka UNHCR-a Melisa Fleming pozvala je grčke vlasti da, uz finansijsku pomoć EU, brzo nađu "bolja alternativna rješenja" za neke od onih koji su evakuisani iz izbjegličkog kampa kod Idomenija, blizu granice s Makedonijom.

Agencija UN je u saopštenju navela da je zabrinuta da su neke porodice prilikom iseljenja razdvojene, ali je dodala da je evakuacija izvedena "bez primjene sile".

Grčke vlasti su u četvrtak saopštile da je završeno iseljavanje izbjeglica iz Idomenija.

U tom kampu, koji je u početku bio mjesto za neformalni prolazak migranata na putu ka zapadnoj Evropi, bilo je smješteno više od 8.000 ljudi a u jednom trenutku ih je bilo više od 10.000.

Migranti su dva mjeseca blokirali međunarodnu prugu kod graničog prijelaza Idomeni, pokušavajući da tom blokadom prinude Makedoniju da ih pusti kroz svoju teritoriju da bi nastavili put ka zapadu.

XS
SM
MD
LG