Dostupni linkovi

Đukanović u ponedjeljek na skupu NATO-a u Tirani


Milo Đukanović sa Jensom Stoltenbergom u Briselu prilikom potpisivanja pristupnog ugovora, 19. maja 2016.
Milo Đukanović sa Jensom Stoltenbergom u Briselu prilikom potpisivanja pristupnog ugovora, 19. maja 2016.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović učestvovaće u ponedeljak u Tirani na zasijedanju Parlamentarne skupštine (PS) NATO-a, koja se prvi put održava u glavnom gradu Albanije.

Biće to njegovo prvo učešće na takvom skupu od kako je Crna Gora, u decembru 2015. godine, dobila pozivnicu za pristupanje zapadnoj vojnoj Alijansi.

Parlamentarna skupština NATO-a razmatrat će bezbednost na Zapadnom Balkanu i obilježiti poziv Crnoj Gori da postane 29. članica NATO-a.

Prošle sedmice, 19. maja, zemlje članice Alijanse potpisale su pristupni ugovor sa Crnom Gorom u Briselu.

Nakon što svih 28 saveznika ratifikovuju Protokol o pristupanju, Crna Gora može pristupiti Vašingtonskom sporazuma i postati punopravni član Alijanse.

Crna Gora je u četvrtak 26. maja, prvi put učestvovala kao posmatrač na sastanku Vojnog komiteta NATO, kojim je predsjedavao general Petr Pavel.

Predsjedavajući Vojnog komiteta general Petr Pavel tom je prilikom rekao da je Crna Gora "i vojno i politički napravila ogromne korake u posljednjih deset godina".

U fokusu proljećnog zasijedanja PS NATO-a, čiji je domaćin prvi put albanski parlament, biće teme koje će biti na dnevnom redu samita 8. i 9. jula u Varšavi.

Kako je najavljeno, razmatrat će se i kako Alijansa reaguje na izazove s kojima se suočavaju saveznici, a koji proističu, između ostalog, od ponašanja Rusije, terorizma, sukoba u Iraku i Siriji, masovnih migracija i širenja oružja za masovno uništenje.

Biće predstavljena i agenda Varašavskog sammita 8. i 9. jula.

XS
SM
MD
LG