Dostupni linkovi

Trump gotovo osigurao predsjedničku nominaciju


Donald Trump
Donald Trump

Milijarder Donald Trump dostigao je potreban broj takozvanih delegata potrebnih da bude izabran za republikanskog kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država na izborima u novembru, javlja AP.

Trump, prema navodima ove agencije, ima 1.238 delegata, jedan više nego što je potrebno da dobije kandidaturu na stranačkoj konvenciji u julu u Ohaju.

Prema pravilima, potrebna je većina od 2.472 delegata za nominaciju, a Trump je prešao taj broj nakon što je dobio podršku određenog broja delegata koja do sada nije bila potvrđena.

Ova vijest došla je samo nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Barack Obama rekao da svjetski lideri imaju dobar razlog da budu uznemireni zbog Trumpa.

"Oni su uznemireni i iz dobrih razloga. Zato što je u mnoštvu prijedloga koje je iznio pokazao ili nepoznavanje svjetske politike ili osion stav ili interesovanje za twittove i naslove", rekao je Obama na marginama samita G7.

Republikanska stranka neće objavljivati zvanične rezultate do stranačke konvencije u julu, kada će delegati davati svoje glasove nominovanom kandidatu.

Stranka ne objavljuje ni podatke o broju prikupljenih delegata tokom internih izbora zbog čega nekoliko američkih novinskih agencija prikuplja i objavljuje svoje statističke podatke.

XS
SM
MD
LG