Dostupni linkovi

Opozicija u RS dala ultimatum Vladi ili slijede novi protesti


Prijedor, ilustracija

Opozicija u Republici Srpskoj zatražila je od Vlade RS da u roku od pet dana povuče odluku od prodaji 64,9 posto akcija u Rudniku željezne rude (RŽR) "Ljubija", upozorivši da će u suprotnom organizovati proteste u Prijedoru.

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta u Narodnoj skupštini RS, Dragan Čavić rekao je u četvrtak 26. maja, da je za opozicioni Savez za promene neprihvatljiv dogovor Vlade RS s, kako je naveo, nepoznatim kupcem iz Izraela o privatizaciji "Ljubije".

"Ranije smo informisali javnost da ćemo nastaviti vanparlamentarne oblike borbe ako vlast u RS nastavi da krčmi javne resurse", rekao je on poslije sednice Narodne skupštine RS.

Po njegovim riječima, mogućom prodajom RŽR "Ljubija" bila bi ugrožena egzistencija 850 radnika koji sada redovno primaju platu.

Poslanik Srpske demokratske stranke Dušan Berić rekao je da bi privatizacijom "Ljubije" bio ugrožen i dio imovine Prijedora.

"Privatizacijom 'Ljubije' rudarstva posle 100 godina više neće biti u Prijedoru, a biće izgubljena i trajna perspektiva Prijedora i okoline. To se ne smije dopustiti", kazao je Berić.

Sednica Skupštine RS prekinuta je u četvrtak prije rasprave o predlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade RS o prodaji 64,9 posto kapitala RŽR "Ljubija" metodom neposrednog odabira kupca.

Vlada RS je ranije donela odluku o prodaji 64,9 posto deonica "Ljubije" nepoznatoj kompaniji Izrael investment grup za 53,1 miliion konvertibilnih maraka (oko 27,2 miliona eura).

Banjalučki mediji su objavili da iza izraelske kompanije stoji Ari Livne, šef Predstavništva RS u Izraelu i savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Dodik je prethodno rekao da prodaja državnog kapitala u RŽR "Ljubija" nije sporna i da to podržava i koalicioni Demokratski narodni savez, koji se do sada protivio prodaji "Ljubije" izraelskoj firmi.

Prema njegovim riječima, vlada i RS imaju problema sa sadašnjim partnerom, multinacionalnom kompanijom Mital zbog cijena kojima su dobit rudnika "Ljubija" prebacivali u povezane firme, tako da je "bilo problema u naplati nekih očekivanih prihoda".

Opozicija u RS organizovala je proteste 14. maja protiv Vlade, ali je valst istog dana održala kontraproteste u Banjaluci

XS
SM
MD
LG