Dostupni linkovi

Potvrđena optužnica za ratni zločin nad nesrbima u Prijedoru


Jedan od optuženih Darko Mrđa na suđenju u Hagu, gdje je priznao krivicu

Sud Bosne i Hercegovine obajvio je u četvrtak, 26. maja, da je 17. maja 2016. godine potvrdio optužnicu kojom se optuženi Darko Mrđa, Zoran Babić, Radenko Marinović i Milan Gavrilović terete za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti.

Prema optužnici, zločine protiv nesrpskog stanovništva činili su Darko Mrđa i Zoran Babić kao rezervni policajci i pripadnici Prvog interventnog voda pri Stanici javne bezbjednosti Prijedor, Radenko Marinović kao rezervni policajac i pripadnik Drugog interventnog voda pri Stanici javne bezbjednosti Prijedor i Milan Gavrilović kao policajac pri Stanici javne bezbjednosti Prijedor.

U optužnici Tužilaštva BiH stoji kako su navedeni u okviru širokog i sistematskog napada vojske i policije Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području opštine Prijedor u periodu od kraja aprila 1992. godine do kraja septembra 1992. godine, počinili i pomagali progon nesrpskog civilnog stanovništva na političkoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi sa teritorija pod kontrolom vojske i policije RS.

Tužilaštvo tvrdi da su Mrđa, Babić, Marinović i Gavrilović zločine činili ubistvima, prisilnim nestankom i drugim nečovječnim djelima, a sve u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja.

Sredinom februara pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine uhapsili trojicu osumnjičenih koje se tereti za ratni zločin i ubistva više žrtava s područja Prijedora.

Među njima su bili Darko Mrđa, Radenko Marinović i Milan Gavrilović.

Mrđa je 2004. godine Pretresnom vijeću Haškog tribunala priznao da je na planini Vlašić učestvovao u ubistvu 150 bošnjačkih zarobljenika i dobio je 17 godina zatvora, a odležao je 11 nakon čega se vratio u BiH.

XS
SM
MD
LG