Dostupni linkovi

Istražiti masakr u Rezalama, tužba protiv Dikovića


Ljubiša Diković, načelnik generalštaba Vojske Srbije
Ljubiša Diković, načelnik generalštaba Vojske Srbije

Bekim Bljakaj, izvršni direktor kosovskog Fonda za humanitarno pravo, u izjavi za RSE navodi da bi slučaj masakra u selu Rezale na Kosovu trebao da se istraži, iako ne očekuje mnogo od jednog takvog sudskog procesa.

Porodice žrtava masakra u selu Rezale u sriedu, 25. maja, podnele su krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu Kosova protiv načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića, koji je u vreme sukoba na Kosovu bio komadndant 37. brigade Vojske Jugoslavije (VJ), kao i protiv Dejana Ranđelovića, koji je u tom periodu komandovao Drugim bataljonom iste brigade. Oni se smatraju odgovornim za ubistvo i masakriranje 41 albanskog civila 1999.

Bljakaj veruje da se prijava u velikoj meri bazira na navode iz dosijea koji je objavio Fond za humanitarno pravo u Srbiji.

„Tužilaštvo bi trebalo da radi ozbiljno na ovom slučaju upravo zbog toga što je ogroman broj žrtava stradao. Njihova tela su se do pre par godina vodila kao nestala. Mada, po zakonu na snazi, na Kosovu ne može da se vodi bilo kakav sudski proces u odsustvu osumnjičenih ili optuženih, tako da ne očekujem da će ići mnogo daleko sa tim. Ali to ne znači da tužilaštvo ne treba da intervjuiše svedoke ili prikupi dokaze“, kaže Bekim Bljakaj.

Advokat Arianit Koci, koji je u ime porodica žrtava masakra u Rezalama podneo krivičnu prijavu, kaže u izjavi za RSE očekuje rezultate od ove krivične prijave, ali ne brzo.

On dodaje da je našao dosta dokaza da su Diković i Ranđelović čija je brigada bila stacionirana u dreničkom regionu, počinili te zločine.

„Ta teritorija je bila pod komandom generala Dikovića koji je imao 4,500 vojnika. Našao sam veliki broj dokaza za osnovanu sumnju da su to učinili vojnici Vojske Jugoslavije, policija i paramilitarne formacije“, kaže Koci.

Koci dodaje da će kada počne procedura, kad tad morati da se nađe pravno rešenje ovog slučaja.

„Ako sumnje budu osnovane, onda ćemo videti kako dalje uz međunarodnu saradnju. Važno je da ovo počne i važno je da se nađu krivci. Dokazi direktno vode ka generalu Dikoviću, i sad ostaje da se time bave tužilaštvo i sud. Kad tad treba da dođe vreme da se sva ova krivična dela reše na Kosovu bilo sa srpske, bilo sa albanske strane“, kaže Koci.

U masovnoj grobnici u Rudnici su pronađene 42 žrtve i većina njih je iz slučaja Rezala, navodi Bljakaj, a ukupno je u Rezalama stradalo 48 osoba.

Bljakaj veruje da visoka pozicija osumnjičenih, naročito Dikovića koji je šef generalštaba Vojska Srbije, bila prepreka da se u Srbiji krene sa istragom ili omogući sudski proces za ovaj slučaj.

„Verujem da je to jedna od prepreka da se preduzmu istražne radnje i da se ide dalje sa tim slučajem. Mislim da je politika tu dosta imala uticaja, a posle objave tog dosijea, svedoci smo da je i predsednik Srbije na neki načih podržao osumnjičenog. Ali, kao komadant u to vreme, Diković definitivno treba da snosi odgovornost za te zločine“, kaže izvršni direktor kosovskog Fonda za humanitarno pravo.

XS
SM
MD
LG