Dostupni linkovi

Ustavni sud Makedonije poništio odluku o raspuštanju Sobranja


Protesti u Skoplju

Ustavni sud Makedonije je danas poništio odluku o raspuštanju parlamenta, koja je doneta da bi omogućila da 5. Juna budu održani vanredni poslanički izbori. Svih devet sudija Ustavnog suda je glasalo da se proglasi neustavnom odluka o samoraspuštanju Sobranja od 7. aprila.

Inicijativu da se odluka skupštine o samoraspuštanju proglasi neustavnom, podneo je Talal Džaferi, poslanik albanke partije DUI koja je sa makedonskom nacionalnom VMRO DPMNE čini koalicionu vladu.

Ustavni sud je prošle srede ujutro počeo postupak o ocene ustavnosti i izrekao privremenu meru za zaustavljanje izbornog procesa, nakon čega se istog dana sastao parlament i odložio izbore na neodređeno vreme.

Sobranje Makedonije se raspustilo da bi vanredni parlamentarni izbori bili 5. juna. Izborne liste za te izbore podnela je samo vladajuća VMRO DPMNE, a izbore bojkotuju preostale tri stranke potpisnice Pržinskog dogovora o rešavanju političke krize - opozicioni SDSM i albanske DUI i DPA.

Namera vlasti da održi izbore na kojima učestvuje samo jedna stranka, izazvala je negodovanje većine građana, a Evropska unija i SAD su najavile da neće priznati vladu izabranu na takvim izborima.

Ustavni sud se u februaru proglasio nenadležnim za dve slične incijative kojima je traženo da se odloženo samoraspuštanje Sobranja proglasi neustavnim.

XS
SM
MD
LG