Dostupni linkovi

Van der Belen: Slobodarska partija Austrije se igra vatrom


Aleksandar Van der Belen
Aleksandar Van der Belen

Aleksander van der Belen, pobednik na izborima za predsednika Austrije, oštro je kritikovao desničarku Slobodarsku partiju Austrije (FPO) poručivši da se ta partija „igra vatrom“ i da ne bi dozvolio da njen lider Hajnc-Kristijan Štrahe bude kancelar.

On je to rekao u prvom intervjuu nakon izbora za američki CNN, nemački ARD i austrijske medije.

„FPO se igra vatrom“, poručio je Van der Belen, a povodom antievropskog kursa te partije rekao da je Austrija mala, otvorena zemlja, koja se oslanja na izvoz.

Zato, kazao je, Austriji nije u političkom ili ekonomskom interesu da se otcepi od Evropske unije.

"Ne bih dao nalog slobodarcima da formiaju vladu ako bi na idućim parlamentarnim izborima bili najjača snaga u parlamentu", rekao je.

Van der Belen je u intervjuu za CNN rekao da je njegov proevropski stav bio odlučujući za pobedu na predsedničkim izborima.

„Kod desničarskih partija moja pobeda je izazvala frustracije. Na druhoj strani u glavnim gradovima članica EU verujem da je primljena sa olakšanjem“, naveo je.

Upitan za uspon nacionalističkih partije u Evropi, kazao je da njihova rastuća popularnost ne treba da se dramatizuje.

"Renacionalizacija je dostigla vrhunac i narednih godina takvih zahteva biće sve manje", uveren je Van der Belen koji je optimista da se u Austriji negatiavn stav prema izbeglicama može prevazići.

Naglasio je da je dolazak novog kancelara na čelo vlade smirila situaciju i doprinela smanjenju frustracija, te smirivanju stanja u vezi sa izbeglicama.

„Uzmite mene kao primer. Ja sam migrantskog porekla i ipak sam dobio većinu na izborima u Austriji“, objasnio je.

Van der Belen je ponovio da želi da ujedini zemlju, ali dodao da je Austrija zemlja diverziteta što treba da ostane tako, ali da je neophodno jedne i druge slušati i sa njimarazgovarati.

Lider FPO Štrahe je reagujući na poruke Van der Belena, rekao da je odbianje davanja mandata za formiranje vlade toj stranci, ukoliko ona na parlamentarnim izborima osvoji većinu, zapravo ignorisanje želje birača.

Van der Belen, koji će zakletvu položiti 8. jula, je u svom prvom obraćanju javnosti nakon izbora, rekao da želi da bude predsednik svih birača i da nemerava da pridobije i glasače kandidata FPO Norberta Hofera, kojeg je tesno pobedio.

XS
SM
MD
LG