Dostupni linkovi

Tramp pobedio u Vašingtonu, nasilni protesti u Novom Meksiku


Donald Tramp

Pretendent na kandidaturu Republikanske stranke na američkim predsedničkim izborima Donald Tramp odneo je ubedljivu pobedu na unutarstranačkim izborima u Vašingtonu ali je veselje pokvareno u Nju Meksiku gde su demonstracije ispred kongresnog centra u kom je držao skup prerasle u nasilje, javljaju agencije.

Demonstranti okupljeni ispred Kongresnog centra u Albukerkiju gde su hiljade Trampovih pristalica sinoć burno pozdravljalje svog kandidata,bacali su na policiju i obezbeđenje zapaljene majice, plastične boce i druge prdmete a na kraju su oborili barikade i sukobili se sa policijom koja je uzvratila biber sprejom i dimnim bombama, prenosi AP.

Noseći transparente "Tramp je fašista" i "Čuli smo dovoljno" demonstranti su pokušali da prekinu Trampov govor odbijajući da odu, a obezbeđenje je u jednom trenutku fizički odvuklo jednu demonstrantkinju.

U komšanju koje je usledilo razbijeno je staklo na ulazu u kongresni centar.

Tramp je reagovao na svoj uobičajeno bučan i agresivan način naloživši obezbjenju da ukloni demonstrane i poručivši demonstrantima da se "vrate mami".

"Kolko ima godina ovaj klinac? Još nosi pelene," rekao je on za jednog demonstranta.

Ovo je bila prva stanica Trampove turneje po Novom Meksiku u kojoj živi najviše hispanoameričkih građana.

Guvernerka Novog Meksika Suzana Martinez jedina latinoarmička guvernerka u SAD, oštro je kritikovala Trampove opaskeo imigrantima i njegov predlog da izgradi zid duž američko-meksičke granice.

Iako republikanka i šefica Udruženja republikanskih guvernera, ona nije prisustvovala skupu niti je dosada podržala Trampa.

Američki miljarder je zauzvrat pročitao niz negativnih statističkih podataka o Novom Meksiku uključujući porast broja ljudi koji dobijaju markice za hranu.

"Guvernerka treba bolje da radi. Hej, možda cu se kandidovati za guvernera Novog Meksika, ja bih pokrenuo ovo mesto," rekao je Tramp.

"Izgradi taj zid", vikale su njegove pristalice.

XS
SM
MD
LG