Dostupni linkovi

MMF i BiH: Dogovor postignut, slijede reforme i privatizacija


Šef Misije MMF-a u BiH Nadeem Ilahi izjavio je danas u Sarajevu da je, nakon dvije sedmice pregovora, postignut dogovor s predstavnicima bh. vlasti, koji još mora odobriti Odbor MMF-a.

Naglasio je da je riječ o tzv. Proširenom aranžmanu u trajanju od 36 meseci i u ukupnom iznosu od 550 miliona eura, a koji podrazumijeva provođenje obimnih i značajnih mjera.

Ilahi je naveo da strukturne reforme čiji su provedbu dogovorili s bh. vlastima u naredne tri godine uključuju poboljšanje poslovnog okruženja, što uključuje unapređenje tržišta rada, novu rundu privatizacije i restruktuiranja državnih preduzeća, te smanjenje poreskog opterećenja rada.

Dodao je da reforme uključuju i postepenu fiskalnu konsolidaciju, postepeno smanjenje deficita i javnog duga u smislu unutar čega postoje elementi koji se odnose na bolju potrošnju vlade, smanjenje obima vlade i preusmjeravanje potrošnje s tekuće na kapitalna ulaganja.

Ilahi je rekao da posljednji elemenat reformi uključuje poboljšanje stabilnosti finansijskog sektora s naglaskom na očuvanje valutnog odbora i nezavisnost Centralne banke.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da u Federaciji slijedi nastavak privatizacije, restrukturiranja i boljeg upravljanja državnim poduzećima.

Najavio je i nastavak rigoroznog smanjenja javne potrošnje, te infrastrukturne radove koji značajno utiču na rast BDP-a.

Premijerka RS Željka Cvijanović navela je da novi aranžman treba biti podrška provođenju Reformske agende, te da Vlada RS smatra da su mjere koje su definisane dobre i svakako bi ih trebalo provesti, uz MMF-ov aranžman ili samostalno.

XS
SM
MD
LG