Dostupni linkovi

Ministri finansija evrozone o paketu pomoći Grčkoj


Angela Merkel, Fransoa Oland i Aleksis Cipras na sastanku Evrogrupe, ilustrativna fotografija

Ministri finansija evrozone će danas razmatrati sporazum o deblokadi paketa finansijske pomoći Grčkoj i razgovaraće o rešavanju nesuglasica sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)u vezi sa smanjenjem duga Atini.

U Briselu se sastaje 19 ministara iz zemalja koje koriste evro dva dana nakon što su grčki poslanici usvojili još jedan paket mera o smanjenju potrošnje i povećanju poreza, kao i garancije za preduzimanje daljih mera u slučaju budžetskih prekoračenja nadalje, prenosi agencija AFP.

Grčka očekuje da na sastanku evrogrupe bude deblokirano čak 11 milijardi evra (12 milijardi dolara) sredstava za isplatu najnovije tranše iz spasilačkog paketa pomoći teškog 86 milijardi evra, koji je dogovoren u julu prošle godine. Sastanak počinje u 14,00 sati po Griniču.

Grčkoj je hitno potrebna naredna tranša pomoći kako bi vratila velike zajmove Evropskoj centralnoj banci (ECB) i MMF-u u julu, a Atina već kasni i sa plaćanjima za svakodnevne aktivnosti države i sa isplatom zarada u javnom sektoru.

Ishod sastanka je i dalje vrlo neizvestan, s obzirom na nesuglasice između grčkih kreditora, odnosno između vlada zemalja evrozone i MMF-a, u pogledu stanja grčke ekonomije i smanjenja dugova Atine.

XS
SM
MD
LG