Dostupni linkovi

Kovač: Blizu smo rješenja za poglavlja sa Srbijom


Miro Kovač, ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je u ponedjeljak, 23. maja, u Briselu da "ima utisak" da su članice Evropske unije blizu rješenja za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, do kraja juna, za koje Hrvatska zasad nije dala zeleno svjetlo.

Kovač je u pauzi ministarskog zasijedanja EU naglasio da "Hrvatska djeluje vrlo pozitivno, mi trenutno pomažemo i tražimo zajedno s Evropskom komisijom i holandskim predsjedništvom EU rješenje kako bismo nastavili proces pregovora u slučaju Srbije".

Hrvatska, rekao je on, traži da se kao mjerila za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, od Beograda postave puna saradnju s Haškim sudom, ukidanje zakona o nadležnosti Srbije za procesuiranje ratnih zločina na prostoru cijele bivše Jugoslavije, i obezbjeđenje prava hrvatskoj manjini u Srbiji.

"Lično sam optimista i mislim da ćemo naći to rješenje, Hrvatska je vrlo pozitivna i djeluje konstruktivno", izjavio je Kovač.

On je istakao da se u Zagrebu očekuje da nova vlada Srbije bude proevropski orjentisana i da "uspostavimo partnerske, dugoročno prijateljske odnose".

"A u tom cilju", naglasio je hrvatski ministar, "moramo riješiti pitanje nasljeđa rata, i moramo razgovarati o tome da postoje neke dobre stvari u odnosima između Hrvatske i Srbije".

"Recimo ekonomski odnosi se dobro razvijaju, odnosi u civilnom društvu se dobro razvijaju. Ove neke političke stvari ćemo riješiti dijalogom", ocijenio je Kovač.

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova je dodao da se dogovorio sa svojim kolegom Ivicom Dačićem da posjeti Srbiju, ako, kako je rekao, taj poziv bude i dalje otvoren nakon formiranja nove vlade u Beogradu.

Na pitanje novinara ima li Hrvatska i jednu zemlju - saveznicu u EU, koja podržava njen stav o poglavlju 23 u pregovorima sa Srbijom, Kovač je rekao da su svih 27 članica EU-a saveznice Hrvatske.

"EU ima 28 članica i Hrvatska je jedna od njih, dakle mi imamo 27 zemalja saveznica. Sve zemlje EU su hrvatske saveznice", zaključio je šef hrvatske diplomatije.

XS
SM
MD
LG