Dostupni linkovi

Merkel: Vizna liberalizacija za Tursku 1. jula nije izvjesna


Angela Merkel i Redžep Tajip Erdogan tokom susreta na UN humanitarnom summit u Istanbul, 23. maja, 2016.
Angela Merkel i Redžep Tajip Erdogan tokom susreta na UN humanitarnom summit u Istanbul, 23. maja, 2016.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak, 23. maja, da je turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu rekla da Ankara mora da ispuni sve uslove koje Evropska unija traži, uključujući reviziju antiterorističkih zakona, da bi dobila viznu liberalizaciju.

Upozorila je da zbog tog spora neizgledno da Turska od 1. jula dobije viznu liberalizaciju.

"Moramo učniti sve što možemo da nastvimo rasparvu ali kako stvari stoje 1. jula nije izgledno da će sve biti na svom mjestu. Drugim ričima vizna liberalizaija neće stupiti na snagu ako neki uslovi ne budu ispunjeni" rekla je Merkel.

Kancelaraka je nakon sastanka s Erdoganom u Istanbulu izrazila zabrinutost zbog njegove odluke da poslanicima ukine imunitet od krivičnog gonjenja. Ukidanjem imunteta otvoren je put za krivično gonjenje 130 poslanika turskog parlamenta.

Nemačka kancelarka je, ipak, rekla da je posvećena provodjenju sporazuma EU i Turske u cilju smanjenja priliva migranata.

EU je, u okviru tog sporazuma, najavila ukidanje viza za gradjane Turske ako ispuni 72 uslova, ali Turska je odbila da izmeni svoje aniterorističke zakone zbog borbe protiv pobunjenika Radničke partije Kurdistana, koju smatra terorističkom organizacijom.

U izjavi koja je preneta na nemačkoj televiziji, Merkel je rekla da je Uniji potrebno "ispunjenje svih tačaka" dogovora.

Turska se žali zbog, kako tvrdi, dvostrukih standarda koje primenjuje EU i traži od Brisela da ispuni svoj deo dogovora.

Erdoganov ekonomski savetnik Jigit Bulut izjavio je u ponedjeljak za državnu televiziju TRT da Turska može da donese "veoma radikalne odluke" ako Unija "ne ispuni obećanja data turskim državljanima".

"Svakakve vrste dogovora mogu biti suspendovane, uključujući dogovor o Carinskoj uniji. Sve veze s EU mogu biti preispitane", kazao je Bulut.



XS
SM
MD
LG