Dostupni linkovi

Cvijanović: Za RS prihvatljiv samo validan popis stanovništva


Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović tvrdi da je samo validan popis stanovništva, usklađen s međunarodnim standardima, interes RS-a te da se pod izgovorom bržeg puta Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji (EU) "ne može opravdati jednostrano donijeta odluka Agencije za statistiku BiH".

Ona je o ovom pitanju danas u Banja Luci razgovarala s ambasadorom Kraljevine Švedske u BiH Fredrikom Schillerom.

Izrazila je očekivanje da će u što skorijem periodu doći do, kako je saopšteno iz entitetske vlade, usaglašavanja mehanizma koordinacije koji uvažava ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, a koji je jedan od preduslova za brže kretanje BiH ka Evropskoj uniji.

Nakon dvije i po godine od održavanja prvog poslijeratnog popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, odlukom direktora Agencije za statistiku BiH, Velimira Jukića, prošle sedmice je objavljeno da su otklonjene prepreke za obradu i objavljivanje rezultata popisa.

Odluka o objavi rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, sudeći prema reakcijama iz Republike Srpske (RS), mogla bi dovesti do novih političkih zaoštravanja. Pozicija i opozicija, statističari i stručnjaci iz tog bh. entiteta ujedinjeni su u namjeri da se suspenduje Odluka o objavi popisa stanovništva.

XS
SM
MD
LG