Dostupni linkovi

U Siriji u napadima IDIL-a ubijeno više od 140 ljudi


Jedno od mjesta napada, Tartus, 23. maj, 2016.
Jedno od mjesta napada, Tartus, 23. maj, 2016.

U bombaškim napadima u dva obalska grada u Siriji, Džablehu i Tartusu ubijeno je više od 140 ljudi, novi je bilans žrtava koji su saopštili posmatrači iz ovih oblasti koje su pod kontrolom vladinih snaga i u kojima se nalaze ruske trupe.

"Islamska država" (IDIL) je preuzela odgovornost za napade u ovim mediteranskim gradovima, koji su do sada bili pošteđeni najgorih konflikata.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sapštila je da je više od 145 ljudi ubijeno u najmanje pet napada bombaša samoubice i još dva automobila bombe.

Meta napada su, kako je saopštio IDIL, bile pristalice predsjednika Sirije, Bašara al Asada i njegova alavitska manjina.

Prvi napadi su izvedeni u Tartusu gdje vladin saveznik Rusija ima pomorsku bazu, a potom u Džablehu.

Državni mediji su potvrdili napade, ali su dali manji broj žrtava. Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je u svom saopštenju više od 78 žrtava.

U jednom od napada u Džabalehu pogođena je i bolnica a u još jednom napadu autobuska stanica.

Napadi su se pojačali i u drugim dijelovima Sirije, posljednjih sedmica dok svjetske sile ulažu napore da ožive 27. februra dogovoreni prekid vatre i mirovne pregovore u Ženevi koji su takođe ranije propali.

U više od pet godina rata u Siriji ubjeno je najmanje 250 000 ljudi, a raseljeni su milioni u okolnim državama i u samoj zemlji. Rat u Siriji uzrokovao je i najveću humanitarnu i izbjegličku krizu od Drugog svjetskog rata.

XS
SM
MD
LG