Dostupni linkovi

IDIL u Jemenu ubio najmanje 41 osobu


Aden, Jemen prilikom ranijeg napada izvedenog 15. aprila 2016.

U dvostrukom bombaškom napadu u drugom po veličini gradu u Jemenu, Adenu poginula je najmanje 41 osoba, većinom regruta jemenske armije. Odgovornost za napad preuzela je "Islamska država" (IDIL).

Nekoliko destina ljudi je i povrijeđeno, saopštila je vojska, prenosi Reuters.

Samoubice su aktivirale eksploziv u regrutnom centru jemenske vojske nedaleko od baze Badr, u južnom gradu Adenu. Od te eksplozije poginulo je 34 ljudi, izjavio je brigadni general Naser al Sarei, komandant spcijalnih snaga bezbjednosti.

Drugi napad dogodio se u unutrašnjosti baze gdje je ubjeno još sedam vojnika.

U pisanom saopštenju postavljnom na socijalnim mrežama "Islamska država" je navela da je meta napada bila "otpadnička jemenska armija" a da je napadač Abu Ali al-Adeni.

Aden je glavno sjedište vlade predsjednika Abdelraba Mansura Hadija koji je bori protiv šiitskih pobunjenika Huta koji kontrolišu prijestonicu Sanu. Jemensku vladu podržavaju i Ujedinjeni arapski emirati (UAE).

Huti imaju podršku jedinica koje su lojalne bivšem predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu.

U zemlji djeluju brojne terorističke grupe, uključujući "Islamsku državu" i "Al kaidu" koje su posljednjih mjeseci preuzele odgovornost za više napada.

"Al Kaida" je najbolje iskoristila haos u ovoj zemlji na Arapskom poluostrvu od kada je građanski rat počeo prošle godine. Uspjeli su da osvoje veliki broj dolina u južnom i istočnom Jemenu.

Njihov rival, militantna "Islamska država" izvela je takođe seriju samoubilačkih napada na sve strane uključene u sukob u Jemenu, ubivši 25 policijskih regruta u južnom lučkom gradu Mukali ovog mjeseca.

Jemenske snage izgurale su "Al Kaidu" iz njihove baze u Mukali a pojačali napade na militantne grupe ubivši njih 16 u zasjedi uz podršku helikoptera arapskih zalivskih zemlja.

XS
SM
MD
LG