Dostupni linkovi

Institut iz Kanade: Spriječiti izbor Jeremića na čelo UN


Vuk Jeremić

Institut u Kanadi za istraživanje genocida traži od kanadskog premijera Justina Trudeaua da ta zemlja kao jedna od najuglednijih članica Ujedinjenih naroda (UN) ne dopusti izbor srbijanskog diplomate Vuka Jeremića za generalnog sekretara UN-a.

Kanadskom premijeru je otvoreno pismo te sadržine uputio direktor Instituta Emir Ramić navodeći da se Institut obraća uime Kanađana, istraživača genocida i preživjelih žrtava i svjedoka genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

"Dati Vuku Jeremiću predsjedavanje UN-om bio bi čin kojim bi se Srbija amnestirala odgovornosti i umjesto određenih sankcija koje je trebala pretrpjeti zbog presude za nesprečavanje genocida, Srbija bi bila nagrađena", navodi se u pismu.

Jeremić kao državljanin Srbije, tvrdi se u saopštenju "na agresivan način promovira nacionalističke interese Srbije koja još poriče da je u Bosni i Hercegovini počinjen genocid".

"Njegovi nastupi su usmjereni prema 'izjednačavanju krivice' i negiranju presuda internacionalnih sudova osnovanih od UN-a. Podsjećamo Vas da je za vrijeme predsjedavanja Generalnom skupštinom UN-a, Jeremić bio odgovoran za nekoliko diplomatskih skandala koji su u Kanađanima probudili sumnju u njegove dobre namjere", navodi Ramić u pismu kanadskom premijeru.

Vuk Jeremić je među devet kandidata koji na mjestu generalnog sekretara UN žele naslijediti Ban ki-Moona, čiji madat ističe 31.decembra 2016.

XS
SM
MD
LG