Dostupni linkovi

Vals pozvao sindikate da prekinu proteste


Protest kamiondžija u Francuskoj
Protest kamiondžija u Francuskoj

Francuski premijer Manuel Vals pozvao je danas vođe sindikata da otkažu demonstracije protiv reforme Zakona o radu i dodao da se odziv radnika smanjuje, ali da nasilje na ulicama raste.

Vals je upozorio da su legitimne proteste zloupotrebile bande nasilnika "koji žele da ubijaju policajce".

"Vođe sindikata treba da budu odgovorne. Ukoliko se nemiri dešavaju na svakom protestu, vreme je da se postavi pitanje da li su protesti vredni toga", rekao je premijer u radijskom intervjuu.

Broj polazaka vozova umanjen je za više od 50 odsto drugi dan uzastopno, a vozači kamiona i dalje blokiraju strateške saobraćajne tačke, naročito u blizini naftnih rafinerija.

Lider sindikata CGT Filip Martinez rekao je uoči talasa protesta ove sedmice da je vreme da se akcija pojača štrajkovima i protestnim šetnjama da bi Vlada bila primorana da odustane od planiranih reformi.

Policija procjenjuje da je širom zemlje u demonstracijama pre dva dana učestvovalo 68.000 ljudi, što je nešto više nego prethodne sedmice, ali znatno manje nego krajem marta, kada je protestovalo 300.000 ljudi.

Policija se često sukobljava sa maskiranim mlađim osobama koje bacaju zapaljive bombe i kamenje. Pripadnici snaga reda sinoć su održali svoj protest da bi ukazali na rast "mržnje prema policiji".

Prema Vladinim podacima, u poslednjih nekoliko sedmica tokom protesta je uhapšeno oko 1.300 ljudi, a povređeno je preko 300 policajaca. Demonstranti su se žalili na izolovane slučajeve policijske brutalnosti.

Novim zakonom o radu predviđene su veće slobode za poslodavce u pogledu utvrđivanja radnog vremena i otpuštanja radnika kao tehnoloških viškova. Protivnici tvrde da će ove izmene pogoršati prava zaposlenih, naročito mladih.

XS
SM
MD
LG