Dostupni linkovi

Nastavljeni protesti širom Makedonije


Protesti ispred zgrade parlamenta u Makedoniji
Protesti ispred zgrade parlamenta u Makedoniji

U Skoplju i nekoliko drugih gradova u Makedoniji nastavljeni su protesti u organizaciji građanske inicijative "Protestujem".

Protesti su organizovani nakon odluke poslanika makedonskog parlamenta da otkažu vanredne parlamentarne izbore koji su bili zakazani za 5. jun.

Demonstranti su ponovili svoje zahteve za ostavkom predsednika Đorđa Ivanova, kao i za povlačenjem njegove odluke o aboliciji odgovornih u aferi "Prisluškivanje".

Oni su tražili i da Ustavni sud donese odluku o ustavnosti Specijalnog tužilaštva, i da budu formirani specijalni sud za slučajeve tog Tužilaštva kao i privremena vlada.

Kao i obično, demonstrantu su se okupili ispred Specijalnog tužilaštva da bi pružili podršku toj instituciji, a potom su otišli do parlamenta, čiju su zgradu gađali farbom, navodi MIA.

Protesti su održani i u Negotinu, Strumici i Bitolju.

Poslanici makedonskog parlamenta odlučili su u sredu popodne da otkažu vanredne parlamentarne izbore koji su bili zakazani za 5. jun, ali novi datum nije utvrđen.

To je drugi put da se u Makedoniji odlažu vanredni parlamentarni izbori koji bi trebalo da ovu zemju izvuku iz krize koja traje duže duže od godinu dana.

Iako je parlament ranije bio raspušten, današnja sednica je zakazana nakon što je Ustavni sud suspendovao sve predizborne aktivnosti.

EU je pozdravila suspenziju saopštivši da se nisu stekli uslovi za održavanje izbora kako je prvobitno planirano, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG