Dostupni linkovi

Srbija obavestila Hag o neizručenju troje radikala


Haški tribunal
Haški tribunal

Viši sud u Beogradu odlučio je da nisu ispunjeni uslovi za hašenje i izručenje troje članova Srpske radikalne stranke Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića, a po nalogu Haškog tribunala koji ih tereti za nepoštovanje suda.

Predstavnik Srbije Saša Obradović je o tome obavestio Tribunal. U podnesku, kako prenosi agencija Tanjug, navodi se da je reč o provostepenom rešenju koje još nije pravosnažno i da se drugostepena odluka tročlanog veća očekuje početkom sledeće sedmice.

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić kaže za RSE da je očekivala odugovlačenje, ali ne i odluku o neizručenju troje radikala.

“Rešenjem suda se kaže da nije ispunjena nijedna od pretpostavki predviđenih Zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom da se radi o krivičnim delima 2,3,4 i 5, tu je reč o najtežim ratnim zločinima, genocidu i zločinima protiv čovečnosti. Mislim da je pozivanje na te članove u slučaju troje radikala za nepoštovanje suda potpuno irelevantno”, navodi Kandić.

Ona kaže i da će ovakva odluka imati negativne posledice po evropske integracije zemlje.

“Srbija ide jednim putem koji nikako neće biti dobar za napredovanje u pregovorima o poglavljima 23 i 24”, ocenjuje Kandić.

Uz podsećanje da postoji obaveza Srbije za punom saranjom sa Tribunalom, u Evropskoj komisiji najavljuju analizu odluke Višeg suda u Beogradu.

Podsećamo, Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Vojislava Šešelja, nudeći im protivusluge.

* Opširnije čitajte u četvrtak, 19. maja, na našoj stranici

XS
SM
MD
LG