Dostupni linkovi

Novinarska udruženja: Političke smene i čistke na RT Vojvodine


RTV Vojvodina

Pet novinarskih udruženja pozvalo je danas međunarodne organizacije da se oglase povodom novih smena na Radio-televiziji Vojvodine (RTV), ocenivši da su te smene posledica političkog pritiska vlasti i instrumentalizacije tog javnog servisa.

Saopštenje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres, Asocijacija onlajn medija (AOM).

Potpisnici saopštenja pozvali su međunarodne i nevladine organizacije da se oglase povodom "političkog nasilja" koju vlast sprovodi nad RTV-om, njegovim urednicima i novinarima, ocenivši da dogadjaji u toj kući u potpunosti dezavuišu ideju javnog servisa i pokazuju pravo lice vlasti u Srbiji.

"Posle smene programskog direktora Slobodana Arežine i ostavke, očigledno pod političkim pritiskom, generalnog direktora Srđana Mihajlovića, juče popodne je smenjeno i sedam urednika informativnog programa RTV-a, a konstantovana je i ostavka glavne i odgovorne urednice Prvog programa Televizije Novi Sad Marjane Jović", navela su udruženja u zajedničkom saopštenju.

Dodala su da se očekuje da će danas i narednih dana biti nastavljeno sa "čišćenjem" RTV od "nepodobnih" urednika i novinara, i navela da se smene sprovode potpuno neprimereno - telefonskim pozivima i usmenim nalozima.

"Događaji u RTV u potpunosti podsećaju na početak devedesetih godina prošlog veka, kada je s tadašnje Radio-televizije Novi Sad otpušteno, na prinudni odmor poslato ili marginalizovano nekoliko stotina najuglednijih urednika i novinara koji nisu želeli da se stave u službu Miloševićevog režima", ocenjeno je u saopštenju.

Udruženja su najavila akcije u znak protesta protiv tih "skandaloznih događaja", o čemu će javnost biti obaveštena.

XS
SM
MD
LG