Dostupni linkovi

Samit u Beču: Vlast i opozicija u Siriji da se dogovore do 1. avgusta


Međunarodni sastanak o sirijskom konfliktu završen je danas u Beču bez određivanja datuma za nastavak mirovnih pregovora ali su velike sile obećale da će raditi na uspostavljanju trajnog prekida vatre.

"Dogovorili smo se da ne ostanemo skrštenih ruku ako sukobljene strane preduzmu inicijative koje nisu za mir", izjavio je američki državni sekretar Džon Keri posle sastanka Međunarodne grupe za podršku Siriji.

“Svi učesnici razgovora – što je najvažnije Rusija i Iran koje podržavaju Asada i ključne zemlje regiona koje su protiv njega – prihvatili su osnovni dokument kojim se predviđa ujedinjena Sirija, koja će biti u stanju da se odluči o svojoj budućnosti preko tranzicionog upravljačkog tela. Izazov sa kojim se sada suočavamo jeste kako da pretvorimo ove mogućnosti u stvarnost”, kazao je Keri.

On je dodao da je određen 1. avgust kao datum do kojeg bi sirijske vlasti i opozicija trebalo da se dogovore o okvirima političke tranzicije dodajući da taj datum ne predstavlja rok već okvirni datum.Prema mirovnom planu o Siriji, koji je usvojio Savet bezbednosti UN, vlasti sirijskog predsednika Bašara el Asada do avgusta treba da se dogovore s opozicijom o političkoj tranziciji zemlje.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je posle istog sastanka da Moskva ne podržava Asada, već borbu protiv terorizma.

"Mi (Rusija) ne podržavamo Asada, već borbu protiv terorizma. Na terenu realno nema efikasnijih snaga od sirijske vojske, uprkos njenim slabostima", rekao je Lavrov.

Međunarodnoj grupi za podršku Siriji zajedno predsedavaju Moskva i Vašington, a članovi su i Evropska unija, Arapska liga, Ujedinjene nacije, Kina, Iran i Turska.

XS
SM
MD
LG