Dostupni linkovi

Hongkong: Povećana bezbednost zbog posete kineskog zvaničnika


Vlasti u Hongkongu danas su pojačale bezbednost i sprovele pripreme za moguće proteste tokom posete visokog kineskog zvaničnika tom autonomnom gradu gde raste nezadovoljstvo zbog jačanja kontrole iz Pekinga.

Predsedavajući Stalnog komiteta Nacionalnog narodnog kongresa Džang Deđang, treći najviši zvaničnik Komunističke partije Kine, došao je danas u trodnevnu "inspekcijsku posetu" Hongkongu.

Džang je najviši kineski zvaničnik koji je posetio taj grad od 2012, kada je u Hongkongu bio tadašnji predsednik Hu Đintao.

Nezadovoljstvo zbog sve veće kontrole Pekinga nad Hongkongom, koji je poseban administrativan region Kine s visokim stepenom autonomije, raste od prodemokratskih protesta krajem 2014. godine, a pozivi radikalnih političkih grupa na nezavisnost postali su uobičajeni.

Džang je izjavio da želi da "prenese tople pozdrave i najbolje želje" predsednika Si Đinpinga i centralne vlade "narodu Honkonga".

Planirano je Džang održi govor na poslovnoj konferenciji u sredu ujutru i da razgovara sa prodemokratskim poslanicima, a zatim da se sastane sa šefom izvršnog veća Hongkonga Leung Čun-jingom.

XS
SM
MD
LG