Dostupni linkovi

Vijeće sigurnosti UN o Kosovu: Hitno primjeniti dogovoreno u Briselu


Ilustrovana fotografija

Ambasadori zemalja članica UN –a pozvali su u Vijeću sigurnosti na primjenu svih dogovora koje su Beograd i Priština postigli u Briselu.

Poziv uključuje povećanje napora za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO), uz ocjenu da je nasilje na Kosovu neprihvatljivo.

Predstavnik Rusije je kazao da Priština zanemaruje i pokušava da jednostrano promijeni sporazum postignut sa Beogradom o ZSO, uz prećutnu dozvolu EU.

"Priština mora odmah da primjeni sporazum o ZSO i to će da bude lakmus test njene spremnosti da ispuni obaveze, inače ćemo videti pogoršanje situacije na Kosovu i oko njega", rekao je ruski predstavnik, naglasivši da je rezolucija SB UN 1244 bila i ostaje jedina platfoma za rješavanje situacije na Kosovu.

Predstavnik SAD pozvao je Beograd i Prištinu da bez odlaganja primjene briselske sporazume uključujući sporazum o ZSO založivši se također za prijem Kosova i Interpol i smanjenje budžeta UNMIK-a.

I predstavnik Britanije pozvao je lidere Beograda i Prištine da pređu sa riječi na djela i primjene dogovoreno, ali je i istakao da odluka o prijemu Kosova u FIFA i UEFA pokazuje da u međunarodnoj zajednici postoji rastuće poverenje prema Kosovu.

Kako je rekao, odluka o prijemu Kosova u FIFA i UEFA i preporuka Evropske komisije o uvođenju bezviznog režima kosovskim građanima pokazuju da razgovori na sjednicama Vijeća sigurnosti"postoje u vakuumu", dok se nezavisnost Kosova potvrđuje.

On je rekao i da nasilju opozicije na Kosovu nema mjesta i da svi kosovski politički lideri treba da održe obećanja.

Također je predložio da se prorijede sjednice Vijeća sigurnosti o Kosovu, kao i izvještaji generalnog sekretara UN.

Predstavnik Francuske rekao je da će njegova zemlja nastaviti da podržava napore Kosova da osigura međunarodno priznanje svoje zemlje, podsjetivši da je Kosovo primljeno u FIFA, mjesec dana pred Evropsko prvenstvo u fudbalu 2016.

Takođe je rekao da Francuska podržava prijem Kosova u Interpol i Vijeću Evrope, kao i OSCE.

On je izrazio snažnu podršku dijalogu Beograda i Prištine i pozvao na primjenu svih sporazuma u okviru Briselskog dijaloga, uključujući formiranje ZSO, za koju je istakao da je "kamen temeljac dijaloga".

Predstavnik Kine je poručio da njegova zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i, kao i ambasadori Urugvaja, Venecuele i Egipta, istakao da je rezolucija 1244 i dalje pravna osnova za rješavanje svih pitanja vezanih za Kosovo.XS
SM
MD
LG