Dostupni linkovi

Svjetske sile lobiraju za primirije u Nagorno Karabahu


Ilustrovana fotografija

Rusija, Sjedinjene Države i Francuska pokušavaju posredovati kako bi uvjerili predsjednike Armenije i Azerbajdžana da učvrste krhko primirje u Nagorno Karabahu, koji je u aprilu destabiliziran novim sukobima.

Šefovi dvije države nisu se još sastali otkad je ponovno došlo do nasilja u Nagorno Karabahu, području oko kojeg postoji spor već 25 godina. Novi sukobi izbili su u aprilu i u njima je poginulo 110 osoba, civila i vojnika s obje strane.

Armenski predsjednik Serž Sarkisjan i azerbajdžanski Ilham Alijev sastaju se navečer u Beču u prisustvu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, američkog državnog tajnika Johna Kerryja i francuskog državnog tajnika za evropska pitanja Harlem Desira.

Šef američke diplomacije, kako je najavljeno, treba se sastati najprije sa svakim od predsjednika zasebno.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) naglasila je potrebu da se što prije smanje napetosti duž linije razgraničenja

Aprilski sukobi bili su najteži otkad je uspostavljeno primirje 1994., nakon rata u kojem je poginulo oko 30.000 ljudi a stotine tisuća su izbjegle, uglavnom Azerbajdžanaca.

Moskva se nada da će pregovori ne samo omogućiti stabilizaciju stanja već i ponovno pokretanje pregovora o Nagorno Karabahu, regiji koja je naseljena većinom Armencima i proglasila je samostalnost, ali je međunarodna zajednica smatra dijelom Azerbajdžana.

XS
SM
MD
LG