Dostupni linkovi

Na izdržavanju zatvorskih kazni u BiH 3.357 osoba


Zatvor, ilustrativna fotografija

Na izdržavanju kazne zatvora ili mjere pritvora u zatvorskom sistemu BiH prošle godine se nalazilo 3.357 osoba, dok je kućni zatvor putem elektronskog nadzora izvršavan prema 421 osobi - podaci su Ministarstva pravde BiH.

Portparolka ovog ministarstva Marina Bakić kazala je za Fenu da prema posljednjim podacima ukupni kapaciteti zatvorskog sistema u BiH iznose 3.221 osoba, a procjenjuje se da je potrebno da BiH ima 3.750 mjesta.

"To znači da su u toku 2015. godine alternativne krivične sankcije odigrale pozitivnu ulogu u odnosu na zatvorski sistem BiH i drugi put omogućile da se ne iskaže veći broj prekobrojnih osoba koje se ne mogu uputiti na izdržavanje kazne zatvora. Podaci pokazuju da je kombinacija kazne zatvora, mjere pritvora i alternativnih krivičnih sankcija dovela u ravnotežu zatvorski sistem u BiH", objasnila je Bakić.

Kada su u pitanju alternativne krivične sankcije, Bakić ističe da je krivična sankcija rad za opće dobro izrečena prema 96 osoba, kazna zatvora zamijenjena novčanom kaznom prema 237 osoba, a kućni zatvor s elektronskim nadzorom izrečen prema 421 osobi.

To znači da su 754 osobe ili 22,5 posto izvršavale kaznu zatvora putem alternativnih sankcija, a prema 124 osobe izrečena je mjera sigurnosti obaveznog psihijatriskog liječenja ili liječenja od ovisnosti, koja se izvršavala u medicinskim ustanovama a ne u zatvorima, što predstavlja sveukupno 878 osoba ili 26 posto od ukupne zatvorske populacije.

XS
SM
MD
LG