Dostupni linkovi

FIFA: Vijeće predložilo Kongresu da u članstvo primi FS Kosova


Ilustracija

Vijeće Svjetske fudbalske federacije preporučilo je Kongresu, koji će se održati 12. i 13. maja u Meksiko sitiju, da u članstvo primi fudbalske saveze Kosova i Gibraltara.

Ukoliko budu primljene u članstvo FIFA-e obje zemlje imaće pravo učešća u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo „Rusija 2018“.

Kosovo je primljeno u evropsku kuću fudbala UEFA-u prošle sedmice na Kongresu u Budimpešti.

Takođe, Svjetska fudbalska federacija (FIFA) do oktobra ove godine donijeće odluku o predlogu predsjednika Đanija Infantina da se broj reprezentacija od Svjetskog prvenstva 2026. godine poveća sa 32 na 40.

Na sastanku Vijeća FIFA-e odlučeno je i da se proces dobijanja domaćinstva Svjetskog prvenstva 2026. održava u četiri faze. Prva faza bi bila stvaranje nove strategije i konsultacije (od maja 2016. do maja 2017. godine), druga je faza za pripremu ponuda (od juna 2017. do decembra 2018.), treća je ocjena ponuda (od januara 2019. do februara 2020.) i posljednja je donošenje odluke (maj 2020.).

U saopštenju FIFA-e navodi se da će se faza konsultacija fokusirati na četiri područja: ispunjavanje uslova kada su u pitanju ljudska prava, održivo upravljanje događajem i zaštita životne sredine; principi isključenja ponuđača koji ne ispunjavaju tehničke uslove, analiza trenutnog stava o zajedničkim ponudama i broj timova.

Proces konsultacija bi trebao biti završen do maja 2017. godine, ali FIFA planira da odluku o broju timova, formatu takmičenja i broju predstavnika konfederacija na Svjetskom prvenstvu 2026. donese do oktobra ove godine.

XS
SM
MD
LG