Dostupni linkovi

Zvizdić - Tusk: BiH spremna na dalji iskorak kao EU


Denis Zvizdić, prilikom ranije posjete Briselu sa šeficom EU diplomatije Federicom Mogherini

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je u srijedu 11. maja, u Briselu s predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom o ubrzanju evropskog puta BiH.

Zvizdić je rekao je da je krajnji cilj reformi poboljšanje životnog standarda građana i članstvo u EU i NATO savezu.

Istakao je da u BiH vlada pozitivan reformski zamah i da je veoma važno da integrativni procesi napreduju kako bi BiH, a i sve zemlje regije ostale fokusirane na pristupne prioritete koji integrišu, izgrađuju, demokratiziraju i pacifiziraju regiju u cjelini.

Tusk je rekao da je BiH nakon sedam godina zastoja u posljednjih 14 mjeseci napravila vidljive rezultate i odlučno krenula na evropski put. Ponovio je snažnu podršku evropskom putu BiH i reformskim procesima.

Rekao je da je tradicionalno veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i uvijek angažovan na podršci BiH. Pozdravio je ulogu predsjedavajućeg Zvizdića i Vijeća ministara BiH u reformskom zamahu koji taj put ubrzava.

Zvizdić je rekao da je za Bosnu i Hercegovinu regionalna saradnja i razvijanje dobrih odnosa sa susjedima jedan od prioriteta.

BiH aktivno učestvuje u svim regionalnim procesima, a ove godine predsjedava Srednjoeuropskom inicijativom (CEI) i biti će domaćin samita lidera procesa Brdo-Brijuni.

Naglasio je da je BiH u potpunosti spremna i kapacitirana za daljnji iskorak na evropskom putu i izrazio očekivanja da će to prepoznati evropski prijatelji.

Zvizdić je pozvao Tuska da posjeti Bosnu i Hercegovinu i obilježi jedan od pozitivnih događaja na njenom evropskom putu.

XS
SM
MD
LG