Dostupni linkovi

Češka: Uhapšen muškarac zbog lažne dojave o bombama


Prag

Češka policija uhapsila je 41-godišnjeg Čeha u Hradecu Kralove na istoku Češke koji je danas digao na noge stotine policajaca anonimnom dojavom da će na najmanje 10 mjesta širom Češke eksplodirati poslije podne podmetnute bombe, saopćila je policija.

Stotine policajaca evakuirale su zbog toga ubrzano činovnike iz jsedišta gradskih vlasti u Pragu, Pardubicama, Plzenu, Mladoj Boleslavi, Jičinu, jednu školu, a u podne su zatvorene i glavne žejlezničke stanice u Pragu, Plzenu i Pardubicama.

Željezničke stanice i zgrade na najmanje 10 mjesta širom Češke pregledali su temeljito pirotehničari sa specijalno obučenim psima, ali nigdje eksploziv nije nadjen, i Češke željeznice mogle su popodne da obnove promet na tim dionicama.

"Nigde nije nadjena nikakva bomba. U Hradecu Kralove uhapšen je 41-godišnji muškarac. Prijeti mu do pet godina zatvora", saopćila je glasnogovrnica policije Marketa Janovska.

Za širenje takvih glasina, tom Čehu preti čak osam godina zatvora ako šteta zbog evakuacije predje sumu od 185.000 eura .

XS
SM
MD
LG