Dostupni linkovi

Dan Evrope na Kosovu obilježen performansom 'LetGO EU'


Performans 'LetGO EU' u centru Prištine povodom Dana Evrope, 9. maj 2016.

Povodom Dana Evrope, a na inicijativu civilnog društva, u centru Prištine na trgu Skenderbeg otkrivena je umetnička instalacija "LetGO EU" koja simbolizuje težak put Kosova u procesu evrointegracija, kao i zakasnelu pravdu EU prema Kosovu, javlja dopisnik RSE .

Etrit Zeneli, ideator ove instalacije koja je u obliku Lego kockice, kazao je tom prilikom da objekat simbolizuje Kosovo i šest zajednica koje žive na Kosovu, kao i činjenicu da je EU često zanemarivala Kosovo.

„Evropska unija je izgrađena na zajedničkim vrednostima mnogih naroda i mnogih država. Kosovo ne može da bude deo koji nedostaje u toj celovitosti, što inače predstavlja i ovaj lego“, kazao je on.

Arbana Džara, jedan od autora projekta, kazala je da je ovaj simbol kritika Evropskoj uniji koja treba da na Kosovo gleda jednako kao i na ostale zemlje Evrope.

Bekim Čolaku, ministar evropskih integracija, naveo je da je prošlonedeljna preporuka Evropske komisije o viznoj liberalizaciji ozvaničila proces evropske integracije Kosova, te da će Kosovo nastaviti da radi na tom putu kako bi postalo deo Evropske unije.

XS
SM
MD
LG