Dostupni linkovi

Obama poručio medijima da izborna trka nije rialiti šou


barak Obama

U prvim izjavama o Donaldu Trampu od kad je postalo skoro izvesno da će on biti predsednički kandidat republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima, predsednik SAD Barak Obama poručio je danas da "to nije zabava, nije rijaliti šou".

Na kratkoj konferenciji za novinare u Beloj kući, Obama je pozvao novinare da shvate Trampa ozbiljno i da ga detaljno provere. On je poručio izveštače da pažljivo prouče predsedničke kandidate, da provere podatke iznete u njihovoj politici i da ih drže za njihove ranije izjave. "Naglašavanje spektakla i cirkusa, to je nešto što sebi ne možemo da priuštimo", rekao je Obama.

On je dodao da ako novinari urade svoj posao i ljudi budu dobro informisani, "ima poverenje u to da će američka demokratija delovati".

Upitan o Trampovoj jučerašnjoj tviter poruci "Volim Latino-Amerikance", Obama je rekao da neće komentarisati Trampove tviter poruke. Proslavljajući meksički praznik, Tramp je na tviteru i Fejsbuku objavio fotografiju na kojoj jede meksički specijalitet "taco bowl" (tako činija), uz koju je poželeo srećan praznik i napisao "Volim Latino-Amerikance!".

Zbog Trampovih kontroverznih izjava, neki istaknuti republikanci nisu izrazili spremnost da ga podrže za predsedničkog kandidata, medju njima je i predsednik donjeg doma američkog Kongresa Pol Rajan.

Predsednik američke Republikanske stranke Rajs Pribus rekao je da podržava Trampa kao predsedničkog kandidata stranke, čime se odvojio od Pola Rajana. Pribus je rekao da podržava Trampa, iako se s njim ne slaže oko nekih ideja kao što je zabrana muslimanima da udju u SAD.

On je rekao da će sastanak iduće nedelje pomoći partiji da se ujedini iza Trampa i da će za neke ljude biti potrebno vreme da prevazidju svoje razlike sa Trampom.

XS
SM
MD
LG