Dostupni linkovi

Predsjednički izbori u Francuskoj 23. aprila i 7. maja 2017.


Francoise Hollande, predsjednik Francuske

Naredni predsjednički izbori u Francuskoj biće održani 23. aprila i 7. maja 2017. godine, a parlamentarni izbori 11. i 18. juna, objavio je u srijedu, 4 maja, portparol francuske vlade Stephane Le Foll.

Godinu dana od izbora, u Francuskoj ta tema već dominira političkom scenom, a socijalistički predsednik Francoise Hollande bilježi pad podrške nakon četiri godine na vlasti.

Desničarska opozicija prvi put će organizovati unutarstranačke izbore, 20. i 27. novembra, za svog predsjedničkog kandidata.

Bivši predsednik Nicola Sarkozy, koga je Hollande porazio 2012. godine, još se nije zvanično izjasnio da li će učestvovati u izbornoj trci, ali kako navodi agencija France press, ima se sumnja da on želi da se vrati na vlasti.

Sarkozy (61), koji je oslabljen unutar svoje partije, imaće jaku konkurenciju među 11 kandidata koji su se već izjasnili da će učestvovati u trci za nominaciju za predsjedničkog kandidata stranke.

Među njima je i bivši ministar vanjskih poslova Alain Juppe, koji je prema anketama veliki favorit.

Ljevica ulazi u izbore vrlo oslabljena, podijeljena između dijela koji podržava vladu i krila koje kritikuje vladu.

Time se dovodi u pitanje organizacija stranačkih izbora za predsjedničkog kandidata, i očekuje da će ih biti više, navodi agencija France press.

Francoise Hollande je rekao da je uslov za njegovu kandidaturu za drugi mandat poboljšanje pokazatelja za nezaposlenost, mada daje sve više signala da želi ponovo da se kandiduje, navodi France press.

Prema u sredu objavljenoj anketi, on uživa povjerenje svega13 posto ispitanika, i sve ankete pokazuju da će izgubiti već u prvom krugu.

Na ekstremnoj desnici, predsednica Nacionalnog fronta Marine Le Pen već je ušla u kampanju. Prema anketama, ona bi vodila u prvom krugu glasanja sa oko 28 odsto onih koji bi se izjasnili za nju, ali ankete pokazuju da bi sigurno bila poražena u drugom krugu.

XS
SM
MD
LG